Dé kinderboekenuitgever!

Ben de Raaf (eigen site)

Info over Ben de Raaf www.benderaaf.nl

 

 

Beroep

Brigadier op de politiemeldkamer in Rotterdam.

Hobby's

Lezen, leren, schrijven, en mijn werk.

Waarom bent u gaan schrijven

De redactie van het gezinsblad "TERDEGE" vroeg mij om een column te verzorgen over mijn werk bij de politie. Ik had het nog nooit gedaan, maar vond het wel leuk. Het viel niet mee om het verhaal iedere 14 dagen in 400 woorden te proppen, maar het lukte. Ik heb waardevolle adviezen gekregen van de heer A.M. Alblas, correspondent voor het Reformatorisch dagblad. Hij deed mij bijvoorbeeld de tip aan de hand om altijd in de tegenwoordige tijd te schrijven. Na verloop van tijd werd ik gebeld door ene meneer Mes. Hij stelde zich voor als uitgever. Hij wilde de columns uit Terdege in een boekje uitgeven. Dat was een geweldig leuk idee. Niet lang daarna keek ik een tikkeltje trots naar mijn eerste boekje. "Op surveillance."

Welke boeken heeft u geschreven

  • 1999 "Op surveillance" onder pseudoniem Herman Dad
  • 1999 "Bomen Jatten"
  • 2000 "Moord in Ommoord"
  • 2001 "Paniek in Prinsenland"
  • 2002 "Commotie in Crooswijk"
  • 2002 "Vlucht BR 41 keer terug"
  • 2003 "Ramkraak in Kralingen"
  • 2003 "Op surveillance 2"
  • 2004 "Rovers op het Rivium"

Waarom bent u kinderboeken gaan schrijven

Tja, die zelfde uitgever Mes vertelde mij dat hij zich wilde richten op het uitgeven van kinderboeken. Hij vroeg of ik een kinderboek wilde schrijven. Ik krabbelde achter mijn oor en keek hem een beetje hulpeloos aan. Ik dacht echt dat ik dat niet zou kunnen. Meneer Mes gaf mij een duwtje in de rug en een kop koffie. Even later zat ik op zijn kantoor het verhaal te vertellen dat ik kort daarvoor op het kerstfeest voor de kinderen van de Gereformeerde Gemeente in Rotterdam Alexanderpolder, had verteld. Toen ik klaar was zei Mes: "schrijf het maar op, ik maak er wel een kinderboek van." In het najaar verscheen het boekje "Bomen Jatten." Toen was ik er gloeiend bij. "Volgend jaar, wil ik een dikker boek van je zien voor jongens en meisjes rond groep 8," zei hij. Met dat huiswerk ben ik aan de slag gegaan. Ik bedacht twee hoofdpersonen Roel en zijn vriendin Ingrid. Zij groeien op in herkenbare omgeving in Rotterdam. Alle politieagenten in mijn boek bestaan echt onder de voornamen die in het boek voorkomen. Zij vinden het leuk dat ze een plaats in mijn boek krijgen. De gebeurtenissen in mijn boeken zijn echt (de moord in Ommoord, Ramkraak in Kralingen, Rovers op het Rivium) of gedeeltelijk (paniek in Prinsenland, Commotie in Crooswijk) gebeurd.

Wat is de boodschap in uw boek(en)?

Ik probeer gezellige en spannende boeken te schrijven. Roel en Ingrid bevinden zich in een voor christelijke jongeren heel herkenbaar milieu. Ik probeer christelijke waarden en normen mee te geven. Ik hoop dat jongeren bij het lezen ook wat gaan nadenken over de belangrijkste dingen van het leven. Uiteindelijk zijn we allemaal op weg naar ons levenseinde. Daarachter ligt de eeuwigheid. Waar zullen wij zijn in de eeuwigheid en hoe is ons leven? Dat zijn dingen die naast spanning en humor een plaats krijgen in mijn boeken.

Wat is uw doel

Buiten hetgeen ik hierboven al gezegd heb, vind ik het een uitdaging om kinderen (ouderen mag ook) die nooit lezen, aan het lezen te krijgen.